Ja, nå er det lenge siden sist!

Prosjektleder er endelig tilbake på jobb etter mammapermisjon nummer 2, og er klar for å fortelle omverdenen om Museene danser sine aktiviteter igjen! Og det står neimen ikke stille, vandreutstillingene vandrer og konseptet utvikles stadig. I høst var den norske danseutstillinga Dans med oss! i Molde, og ble vist på Romsdalsmuseet i to måneder. Den nordiske utstillinga Everybody dance! fikk endelig åpne i Stockholm i oktober, men ble stengt etter tre uker. De ansatte på Scenkonstmuseet håper og tror at utstillinga vil få en god, dansende sommer sammen med et nysgjerrig og lengtende Stockholmspublikum.

Det skjer og skal skje mange spennende ting framover. Akkurat nå er den norske danseutstillinga Dans med oss på! vei fra Hardanger folkemuseum og over til Ullensaker museum. Førstnevnte fikk ikke vist utstillinga så lenge på grunn av nye strenge koronatiltak, men fikk åpnet den i desember og vist den litt til omverdenen i Hardanger.

Vi håper at sommeren kan by på dans på Ullensaker museum, både ute og inne, og sammen med ansatte på Ullensaker museum er vi nå i forberedelsesfasen på det lokale innholdet til som skal inn i utstillinga i Akershus. Dette er en spennende prosess som alle nye museer som mottar utstillinga går gjennom, og som bidrar til mye læring både for Museene danser og for vertsmuseet. 

Etter Ullensaker står Rørosmuseet for tur på nyåret i 2022 og den planlagte turneen avsluttes på Sigdal museum i Buskerud. Fra 2023 av er det mulig å booke utstillinga videre, men da mot en liten slant penger for å dekke opp det som trengs av tilpasninger og veiledning på hvert nytt museum. Dette lanserer vi om ikke så lenge.

Den nordiske danseutstillinga Everybody dance! vises som sagt på et stengt Scenkonstmuseum i Stockholm. Nå telles månedene ned til den skal vandre til Rockheim musikkmuseum i Trondheim, og vi på Norsk senter for folkemusikk og folkedans er kommet i gang med planlegging av felles arrangementer og formidling med Rockheim. Hvis situasjonen tillater det så planlegger vi for mye SAMDANSING på Rockheim fra oktober 2021 til august 2022.

Framover skjer det også mye spennende med Museene danser. Vi på Norsk senter for folkemusikk og folkedans jobber med en stor søknad til Kreativt Europe om midler til å samarbeide med 6-7 andre europeiske land, om å videreutvikle konseptet Museene danser og også få til en fysisk utstilling som vandrer mellom alle landene. Her håper vi på mye erfaringsutveksling av allerede etablerte metoder for formidling av immateriell kulturarv på europeisk nivå, men også at vi jobber lokalt i Trøndelag påhvordan Museene danser kan sette et fast spor, og hvordan det fotavtrykket skal se ut framover.

Det å ta med Museene danser inn i framtida som noe fast, en metode som ikke bare forsvinner når prosjektet er over, pirrer noen uhyre spennende tanker om ulike samarbeid, formidlingsstrategi og visjon for hva Museene danser kan bli. Ja, for hva er Museene danser egentlig? Det skal jeg skrive mer om senere.

Fra Everybody dance! på Scenkonstmuseet i Stockholm – nordisk samarbeidsprosjekt mellom Scenkonstmuseet, Teatermuseet og Norsk senter for folkemusikk og folkedans

Legg igjen en kommentar